Alice Stronghold (spiritofdream) wrote,
Alice Stronghold
spiritofdream

  • Mood:
  • Music:

Vše, co jste chtěli vědět o mamutech, ale báli jste se zeptat.

Vybudovala jsem si novou posedlost. Jsem závislá na svém novém milovaném mamutkovi! (Teda ona je to mamutka, ale i tak.) Připadám si jako ti prckové, kteří si svou milovanou hračku musí všude nosit s sebou. Povolí mi ve škole mamuta? ^_^ Je strašlivá škoda, že tahle zvířátka už nežijí, vůbec by mi nevadilo chodit se na ně dívat třeba do zoo.
Nicméně jsem se rozhodla, že si o mamutech něco zjistím, nerada bych se omezila pouze na fakt, že je to vyhynulý, velmi chlupatý chobotnatec, který je jako hračka ohromě roztomilý. :)



POTRAVA

Mamuti byli výlučně býložraví tvorové. V Anglii paleontologové objevili v nalezených pozůstatcích mamutů obdivuhodně zachovalé žaludky i s obsahem, z něhož bylo možné velmi přesně určit druh potravy - listí a malé větvičky habrů nebo lískových keřů. Mamuti se tedy živili převážně lesními rostlinami a lesními plody (naivně si představuju, kterak se krmili borůvkami ^^).
Potravu si otrhávali a podávali dlouhým chobotem do tlamy, kde ji rozmělňovali mezi silnými stoličkami. Zuby mamutů byly úplně stejné jako u dnešních slonů a mamuti je také používali stejným způsobem.
Poněkud severněji v tundře, kde půda často zamrzala a byla pokryta většinu roku sněhem, spásali pravděpodobně mamuti jakoukoliv dostupnou vegetaci. Zimní období přežívali zřejmě jen díky svým značným tukovým zásobám.

ROZMNOŽOVÁNÍ

Mamuti se velmi podobali dnešním slonům, takže si můžeme dobře představit, jak u nich mohlo rozmnožování probíhat. Je dosti pravděpodobné, že po značně dlouhé březosti trvající téměř dva roky se narodilo zpravidla jedno mládě.
O mláďata zřejmě pečovalo celé stádo až do doby, kdy byla již zcela soběstačná. Stalo se tak zřejmě až ve věku deseti let, kdy zároveň dosáhl mladý mamut pohlavní zralosti. Když se mláděti podařilo dosáhnout dospělého věku, dožíval se pak mamut i více než šedesáti let.

NEPŘÁTELÉ

Přes značnou velikost, které dosahovali v dospělosti, nebyli mamuti zvířata nebezpečná ani útočná. Velké ohrožení pro ně znamenali pravěcí lidé, kteří je lovili pro obživu. Předpokládá se, že je pravděpodobně chytali do pastí, hlubokých vyhrabaných jam, zakrytých listím a větvemi, a pak je ubíjeli oštěpy a sekerami. Tělo mamuta bylo beze zbytku zužitkováno. Maso a tuk lidé snědli a z kůží si zhotovili ošacení nebo si jimi pokrývali chýše.
Zároveň s mamuty žil na stejných územích i tygr šavlozubý. Tato obávaná velká šelma kočkovitá lovila pravděpodobně mláďata mamutů. Mohutnými, 22 centimetrů dlouhými zahnutými tesáky mohla velmi snadno malé mládě usmrtit.
Dalším nebezpečím pro malá a dospívající mamutí mláďata byly smečky tehdy žijících vlků. Byli natolik dravé a odvážné, že byly schopny ukrást čerstvě složenou kořist i tygru šavlozubému. Smečky hladových vlků představovaly pro nedospělé mamuty druhé největší nebezepečí hned po lidech.

TĚLESNÉ ROZMĚRY
Výška: 3,5 metrů
Délka klů: až 5 metrů
Hmotnost: 5000 - 7000 kilogramů


ROZMNOŽOVÁNÍ
Pohlavní dospělost: v 10. - 12. roce
Doba rozmnožování: neznámá
Délka březosti: asi 22 měsíců
Počet mláďat: 1


ZPŮSOB CHOVÁNÍ
Chování: společenské
Potrava: rostliny
Délka života: až 60 let


KDY A KDE ŽIL

Pozůstatky mamutů byly objeveny na Sibiři, na mnoha místech severní i střední Evropy, ve vytěžených štěrcích ve Velké Británii, v severní Asii a v severní Americe.
Mamuti obývající studené stepi žili až do konce poslední doby ledové, která skončila před přibližně deseti tisíci lety.

Tags: hračičkovitost, mamuti
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 9 comments