?

Log in

No account? Create an account
 
 
01 November 2008 @ 05:42 pm
Čaj o páté  
Když jsem byla u babičky, tak jsem během slídění v její knihovně objevila i knížku o čaji. Ani babička nebyla schopná mi říct, jak se tam kniha ocitla, což mě ještě víc ponouklo k tomu, abych si ji prolistovala.
Bylo tam spousty věcí o historii čaje, způsoběch pěstění, podávání, čajových obřadech atd. V sekci recepty bylo několik tipů, jak si udělat dobrý čaj, další část tvořily hlavně pochoutky, které se k čaji podávají.
A protože chlad už je téměř všudevlezlý, je na čase posadit se nad šálkem dobrého čaje. Kdybyste třeba chtěli zkusit něco voňavého nebo citronového, račte následovat a inspirujte se. Sice to není nic převratného, ale třeba vás to potěší.:)




Všechny následující recepty jsou určené pro 4 osoby, občas vystačí i pro víc. :)
Dobrou chuť všem, kteří se pustí do vaření.

Skořicový čaj

Potřebujeme: 1 proutek skořice, 2 lžičky kvalitního černého čaje, 75g medu a 1l vody

Postup: V nádobě svařte skořici rozlomenou na 3 kousky, poté vodu na minutu odstavte. Do připravené konvice nasypte čaj, zalejte skořicovou vodou a nechejte 3-4minuty louhovat. Zceďte, přislaďte medem (ne víc než 120g medu!) a na závěr můžete ještě decentně posypat špetkou mleté skořice.
Báječné při nachlazení!

Voňavý čaj

Potřebujeme: 1 proutek skořice, 3 hřebíčky, 3 zrnka nového koření, 3 zrnka červeného pepře, lžičku dobře umletého kardamonu, med a černý čaj.

Postup: Koření vaříme 5 minut v 1l vody, poté odstavíme, aby voda neměla 100°C. Poté vodou zalejte čajové lístky a 5 minut louhujte. Zceďte, dle chuti doslaďte medem.
Zahřeje. :)

Marocký čaj

Potřebujeme: 2-3 lžičky zeleného čaje, 125g třtinového cukru, hrst čersvé máty

Postup: Vodu uvaříme, do čajové konvice vsypeme čaj. Čaj zalejte malým množstvím vody a krouživým pohybem odstaraňte čajovou hořkost. Poté přidejte mátu a cukr, zalejte zbytkem horké vody a nechte louhovat 6-7 minut. Kontrolujte, jestli jsou lístky pod hladinou.
Podávejte v malých skleničkách, můžete ho ozdobit snítkou máty.
Povzbuzuje. :)

Pomerančový čaj

Potřebujeme: 2 pomeranče, 4 lžičky černého čaje, cukr

Postup: Čaj spařte a nechte louhovat 6 minut, zceďte, přilejte šťávu z pomerančů a dle chuti přislaďte.Chutná dobře i zastudena nebo s malým množstvím alkoholu (nejlépe pomerančového). Podávejte v pohárech s plátkem pomeranče.
Je krásně osvěžující.

Kardamonový doušek

Potřebujeme: 1l vody, 150ml mléka, 2 plévkové lžíce černého čaje, 6 rozdrcených kardamonů

Postupujeme: Odděleně svařte vodu a mléko, v konvici smíchejte čaj s kardamonem. Čaj zalejte vodou i mlékem a nechte louhovat 5 minut.

Švédský čaj

Potřebujeme: 0,5 l mléka, 3 lžičky kvalitního černého čaje, med

Postup: Svařeným mlékem zalijte čaj, nechte 6 minut louhovat, poté zceďte a podle chuti přidejte med.
Velmi silné. :)
Tags:
 
 
Nálada: creativecreative
Poslouchám: taťkovi vedle děsně řve Král Škorpion
 
 
 
tits_teapot on November 1st, 2008 06:44 pm (UTC)
Oooooooh! Určitě vyzkouším! Děkujiiiiiiiii! ♥_♥
(Nevšímej si mýho nadšení, takhle se chovám vždycky když poslouchám Craiga♥♥♥♥♥ a piju u toho víno^^.)
Alice Stronghold: Tea is love!spiritofdream on November 1st, 2008 06:47 pm (UTC)
Chííí, dneska tady každej pije víno. *přiťukla*
Užij si Craiga. ;)
e_danae: scarecrow by incosmiccaravane_danae on November 1st, 2008 07:42 pm (UTC)
Mňam! Něco z toho určitě brzo zkusím! Díky za tipy :)
Alice Stronghold: Tea is love!spiritofdream on November 1st, 2008 07:44 pm (UTC)
Ještě jsem nezkoušela ten kardamonový, ale jinak jsou všechny moc dobré. :)
Lucie ~ Dangerous: Tea <3dangerouss on November 1st, 2008 09:45 pm (UTC)
Už jsi zkoušela všechny? Kromě kardamonového? :)
Alice Stronghold: Tea is love!spiritofdream on November 1st, 2008 09:47 pm (UTC)
V malém množství jo. U babí je hodně koření. A ještě ten švédský jsem vlastně nezkoušla. Hups. :)
Žbrbláčektenisak on November 2nd, 2008 10:15 am (UTC)
Já jsem zrovna včera u rodičů našel v knihovně tolik starých knih, i z dob Císaře Pána, že nevím, do čeho se dříve pustit.
Alice Stronghold: Tea is love!spiritofdream on November 2nd, 2008 10:17 am (UTC)
No tak vzhůru do čtení a pak se podělit zase o svá zjištění. :)
arengil: nálada: Ritsuarengil on November 3rd, 2008 12:26 pm (UTC)
Výborná je kniha Cesta čaje, mysl čaje. Propojení čajového obřadu a zenu. Také se tam najde návod, jak vybudovat čajový pavilónek se zahradou a všechny náležitosti čajového obřadu. Velmi poučné.
Alice Stronghold: Tea is love!spiritofdream on November 3rd, 2008 04:19 pm (UTC)
Jů, děkuju za tip!
Amy Williams: Cat on the pumpkinliszkalupeni on November 5th, 2008 02:22 pm (UTC)
Citronové bych ani nemusela, kdybych si směla vybrat (jakože obvykle smím nebo pořídím citron sama:)), ale třeba švédský čaj zní strašně dobře! A vlastně cokoli je s cukrem a mlékem (těch 120 g je vtip?:) to se vážně dá nastrkat do jednoho hrnku?). Dáme si někdy, že jo?;)
Alice Stronghold: Tea is love!spiritofdream on November 5th, 2008 05:31 pm (UTC)
Já o citronu nikde nepsala, ale to nevadí. ;)
S tím medem to není vtip, když se ho tam dá víc, tak už to chutná jako med a ne jako čaj. :)
A do hrnku se dá narvat prakticky cokoliv, když to před tím bylo v konvici. :D
A až budou někdy konečně pryč (zatím mám jistotu jen ve 3. 9. 2009, ale tohle datum je děsně daleko), tak bude u médi doma čajová dámská jízda, na kterou budou zvána čajumilovná zviřátka. :D
Amy Williams: Bite meliszkalupeni on November 5th, 2008 02:25 pm (UTC)
Mimochodem, nenechte se zmást heslem 'čaj o páté,' on se potvora pije zásadně ve čtyři hodiny odpoledne, aspoň v Anglii ano:)) V mém a dalších několika případech v kteroukoli denní či noční dobu. A asi si dneska udělám švédský čaj...

PS: Má to zastaralé ikonky a zastaralý layout. Kousněte to.
Alice Strongholdspiritofdream on November 5th, 2008 05:33 pm (UTC)
A nebude ono to tím čajovým posunem? *škrábe se na hlavě*

Ale jinak jsem taky ten tvor, co si může dát čaj kdykoliv. Akorát černý před spaním mi tak úplně nedělá dobře. I když... jak na co. :D

(Kousat nebudu, na to máš Kvávíka ;D)