😦 tired zatracený Bruggy

Rozjímání o belgické čokoládě

Proč je belgická čokoláda tak skvělá? Odpověď není snadná, ale zajeli jsme pro ni až do muzea čokolády a kakaa v Bruggách.
Jedním z důvodů je krátká koloniální minulost v rovníkové Africe. Největší bohatství Konga je sice v kaučuku, ale stejně kvalitní je i kakao. Do Belgie tak proudily a stále proudí jedny z nejlepších kakaových bobů na světě.
Další důvod je vynikající mléko. Mléko je výhradně domácí produkce a kontroly jsou velmi velmi přísné. Normy jsou přísnější než ve většině zemí Unie a každá dávka mléka laboratorně testovaná. Když jsme viděli, v jakých podmínkách žijí belgické krávy, kozy a ovce, vůbec by nám nevadilo s nimi měnit. Je docela zvláštní, že místní sýry mají poměrně krátkou tradici, když mají tak dobré mléko. Ale na druhou stranu, mít za sousedy nizozemskou goudu...
Nicméně zpět k belgické čokoládě. Kromě vynikajícího kakaa a mléka jsou navíc Belgičané docela mlsní, takže si umí dopřát spoustu luxusu i v čokoládové podobě. Belgické pralinky jako takové jsou staré zhruba stovku let a tehdá na počátku 20. století se začaly vyrábět ve velkém. Do té doby byla čokoláda hlavně v tekuté podobě určena pro elitu, nicméně na konci 19. století si ji konečně mohla dovolit i pracující třída.
Dneska máte dvě možnosti — ochutnat strojově vyráběné pralinky nebo si užít ty ručně vyráběné. Rozdíl je hlavně v ceně, protože chuťově úžasné jsou oba druhy. Ochutnali jsme obojí a uznat musím jednu věc. Pralinky Leonidas (o které tam zakopáváte) jsou dobré a zcela vynikající, nicméně ty ručně vyráběné jsou ještě o stupeň lepší. Tak nějak bez chemie.
Kromě čokolády jsme si užili i marcipán, který jsme si nakonec dovezli v několika příchutích i domů (a včera sežrali).

A co říct závěrem k čokoládě? Líbí se mi, že v téhle zemi se lidé nebojí vrážet peníze do kvality a náramně si to užívají. Což, tak trochu bohužel, je pravým opakem nás, Čechů, kteří v rámci toto čtyřicetiletého socialistického břemene stále hledáme, kde co nejvíc ušetřit, a cena je tak jediným měřítkem výběru potravin. Kdybych nebyla mlsná, nikdy bych se nenaučila vařit. A taky bych nikdy nedala 1.2 € za jediný čokoládový bonbón.

Error

default userpic

Your IP address will be recorded 

When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.