Proč je belgická čokoláda tak skvělá? Odpověď není snadná, ale zajeli jsme pro ni až do muzea čokolády a kakaa v Bruggách.
Jedním z důvodů je krátká koloniální minulost v rovníkové Africe. Největší bohatství Konga je sice v kaučuku, ale stejně kvalitní je i kakao. Do Belgie tak proudily a stále proudí jedny z nejlepších kakaových bobů na světě.
Další důvod je vynikající mléko. Mléko je výhradně domácí produkce a kontroly jsou velmi velmi přísné. Normy jsou přísnější než ve většině zemí Unie a každá dávka mléka laboratorně testovaná. Když jsme viděli, v jakých podmínkách žijí belgické krávy, kozy a ovce, vůbec by nám nevadilo s nimi měnit. Je docela zvláštní, že místní sýry mají poměrně krátkou tradici, když mají tak dobré mléko. Ale na druhou stranu, mít za sousedy nizozemskou goudu...
Nicméně zpět k belgické čokoládě. Kromě vynikajícího kakaa a mléka jsou navíc Belgičané docela mlsní, takže si umí dopřát spoustu luxusu i v čokoládové podobě. Belgické pralinky jako takové jsou staré zhruba stovku let a tehdá na počátku 20. století se začaly vyrábět ve velkém. Do té doby byla čokoláda hlavně v tekuté podobě určena pro elitu, nicméně na konci 19. století si ji konečně mohla dovolit i pracující třída.
Dneska máte dvě možnosti — ochutnat strojově vyráběné pralinky nebo si užít ty ručně vyráběné. Rozdíl je hlavně v ceně, protože chuťově úžasné jsou oba druhy. Ochutnali jsme obojí a uznat musím jednu věc. Pralinky Leonidas (o které tam zakopáváte) jsou dobré a zcela vynikající, nicméně ty ručně vyráběné jsou ještě o stupeň lepší. Tak nějak bez chemie.
Kromě čokolády jsme si užili i marcipán, který jsme si nakonec dovezli v několika příchutích i domů (a včera sežrali).
A co říct závěrem k čokoládě? Líbí se mi, že v téhle zemi se lidé nebojí vrážet peníze do kvality a náramně si to užívají. Což, tak trochu bohužel, je pravým opakem nás, Čechů, kteří v rámci toto čtyřicetiletého socialistického břemene stále hledáme, kde co nejvíc ušetřit, a cena je tak jediným měřítkem výběru potravin. Kdybych nebyla mlsná, nikdy bych se nenaučila vařit. A taky bych nikdy nedala 1.2 € za jediný čokoládový bonbón.